Prima pagină > sanatate, substante periculoase > Cum sa prinzi pasari cu tigaia

Cum sa prinzi pasari cu tigaia

Tigaile Non-Stick sunt periculoase pentru sanatate si duc la moartea pasarilor de companie tinute in aceeasi incapere in care se gateste

Tigaile Non-Stick sunt periculoase pentru sanatate si pot duce la moartea pasarilor de companie tinute in aceeasi incapere in care se gateste

Daca motanul Sylvester ar fi stiut i-ar fi fost mult mai usor sa-l gateasca pe Tweety. Nici nu trebuia sa il vaneze. Fara nici un efort, punea tigaia non-stick pe foc si astepta. Tigaia se incalzea… Tweety devenea tot mai putin galben. Pana cand….

Nu vreau sa stric chiar tot farmecul desenului animat, dar spre deosebire de frumusetea povestii create de Warner Bros, in povestea reala finalul pasarii nu mai este cel fericit.

Tigaile non-stick au devenit un fel de emblema a oricarei bucatarii care se respecta. Le cumparam si ne plac; sunt chiar la promotie in mall. Sunt scumpe, dar ne scutesc de frecat si spalat printr-o simpla clatire. Si arata atat de bineeee.

Din pacate, ca multe alte minuni a tehnicii moderne, dupa un anumit timp ajung si a noi informatii despre cealalta fata a monedei. Producatorii, pentru a evita procese in instanta, completeza in brosura produsului, cu litere mici si cat mai ascuns, ca tigaia nu trebuie incalzita la peste 260 grade Celsius.

Motivul este familia de compusi chimici care contin perfluorocarbonati (PFC). Acestia sunt considerati vinovati pentru probleme de fertilitate la femei, numar redus de spermatozoizi, nivel ridicat al colesterolului, probleme de glanda tiroida, defecte de nastere, au produs tumori la nivelul testiculelor, pancreasului si glandelor mamare in studiile de laborator si pot provoca la oameni boala numita „polymer fume fever”. Acesti compusi se descompun si sunt eliberati de tigaile imbracate in materiale gen Teflon in momentul in care temperatura depaseste o anumita valoare si in tigaie nu se afla nici o substanta care sa absoarba excesul de caldura.

Ca sa revin la legatura cu Tweety de la inceputul articolului, este cunoscut ca nu trebuie sa tinem animale de companie pasari in incaperi in care se gateste cu tigai non-stick. La cea mai scazuta concentratie de perfluorocarbonati eliberati in atmosfera acestea mor. Efectul asupra oamenilor este doar mai putin tragic insa cu nimic mai putin serios. Persistenta acestor substante in organism se masoara in zeci de ani, probabil mai multi decat traieste un om in general, iar efectele sunt cumulative, putand duce la afectiunile amintite sau cancer, dupa cum arata anumite studii.

Exista numeroase initiative de a limita sau interzice aceste substante din produsele destinate consumatorilor la nivel international, dar deocamdata nimic concret. In 2006 cele mai mari companii chimice din SUA au semnat un acord parafat de catre EPA (Environmental Protection Agency) prin care pana in 2010 vor elimina 95% din emisiile de perfluorocarbonati rezultati din procesul de productie si pana in 2015 vor elimina complet aceste substante din produsele destinate consumatorilor.

Pana cand politicul si economicul vor face un pas in acest sens se impun cateva masuri pe care fiecare le poate urma pentru a preveni intoxicarea cu acesti compusi extrem de nocivi:

Nu incalziti tigaile cu Teflon (sau alte substante non-stick) la peste 260 grade Celsius. Atata vreme cat este destul de greu de identificat aceasta temperatura in timpul incalzirii tigaii o regula simpla ar fi sa nu incalziti tigaia la foc mare niciodata… focul mic spre mediu este cel mai indicat si intotdeauna sa fie ceva in tigaie care sa poata absorbi caldura in exces;

– Cel mai bine este ca tot fundul tigaii sa fie acoperit, chiar si atunci cand gatiti carne nu este indicat sa gatiti bucati mici care sa lase loc la zone mari ale fundului tigaii care sa fie expuse la temperaturi mari;

– Daca aveti in casa mai multe astfel de tigai de calitati diferite folositi-le pe cele mai grele, care pot absorbi mai multa caldura si o pot distribui mult mai uniform;

– Nu folositi tigaile non-stick pentru a gati orice; gatiti doar acele alimente care ar face mizerie mare daca s-ar lipi de fundul tigailor/oalelor obisnuite;

– Nu folositi ustensile metalice pentru a amesteca in aceste tigai, folositi linguri si palete din silicon sau lemn si nu curatati cu perii sau bureti din metal;

– Daca aveti nu aveti plite cu inductie sau electrice si insistati sa aveti acest fel de tigai in bucatarie ar fi de preferat sa achizitionati asa ceva. La acest fel de pllite se poate stabili o temperatura de operare exacta;

– Cel mai bine pentru sanatatea dumneavoastra ar fi sa evitati complet aceste „minuni” ale tehnicii si sa investiti in vesela ecologica, fara substante toxice atat de periculoase (vase din fonta, fonta emailata, ceramica, sticla termorezistenta sunt cele care imi vin in minte, cele din fonta fiind si din punctul de vedere al efectului asupra mediului ambiant – extractie, productie, reciclare- cele mai indicate) . Pentru sfaturi privind aceste alternative si pana voi ajunge sa scriu un articol dedicat pe aceasta tema va sfatuiesc sa rasfoiti dld123.com, am inclus in link un querry de cautare dupa ustensile de gatit.

Mentiune- aceste substante chimice se regasesc in multe alte produse dintre care amintesc:

-mobila si covoarele tratate cu substante anti-patare si rezistente la apa,

-hainele pentru ploaie, tratate impotriva absorbtiei apei,

-ambalajele multor alimente mai ales cele de Fast Food contin aceste substante, cutiile de pizza, pungile de popcorn pentru cuptorul cu microunde,

– feriti-va de orice produse cosmetice care au in descrierea compozitiei termenii „fluoro” sau „perfluoro”

Linkuri utile:

http://www.ewg.org/node/15458

http://en.wikipedia.org/wiki/Perfluorooctanoic_acid

  1. Aprilie 26, 2010 la 8:51 pm

    Buna,
    Felicitari pentru articol !!!
    As dori, daca imi permiti, sa fac „public” articolul acesta pe pagina mea de web la capitolul „informatia inseamna putere” (si sa includ, bine inteles sursa, adica pagina aceasta de web!). Nu stiu cum sa utilizez functia trackback…
    multumesc anticipat,
    Oana

    • Aprilie 29, 2010 la 1:19 pm

      Buna Oana,

      Ma bucur ca cineva a comentat in sfarsit😛 …incepusem sa renunt la ideea de a mai scrie aici (desi romanii sufera cel mai mult de lipsa de informatie, tot americanii citesc cel mai mult deci mi se pare mai „rewarding” sa scriu in engleza).
      Multumesc de asemenea de aprecieri, cat despre republicarea articolului cea mai „acceptata” modalitate este preluarea unei parti din articol si publicarea unui link „citeste mai departe”, care face trimitere la articolul respectiv de pe ecoro. As fi foarte recunoscator daca ai folosi si functia de trackback deoarece eu pot sa imi fac o idee despre cate persoane interesate citesc articolele mele.
      Numai bine.

  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: