Prima pagină > sanatate, substante periculoase > Iubitule ce ai vrea sa ai baiat sau fata?

Iubitule ce ai vrea sa ai baiat sau fata?

bisphenol-A prezinta riscuri prea mari pentru a i se permite in continuare prezenta in industria alimentara si plasticuri pentru industria alimentara

bisphenol-A prezinta riscuri prea mari pentru a i se permite in continuare prezenta in industria alimentara si plasticuri pentru industria alimentara

Cunoscut disruptor endocrin, bisphenol-A (pe scurt BPA) este o substanta chimica folosita pentru a intari materialele plastice si a proteja containerele ce contin alimente (conserve, doze, capace) de actiunea acida a acestora. Este dovedita in urma a sute de studii a avea efecte foarte serioase asupra adultilor dar mai ales a copiilor. Dintre acestea:

disruptor endocrin, putand simula hormonii proprii, pacalind astfel organismul si ducand la efecte nocive asupra sanatatii. Se manifesta mai ales la organismele timere ale copiilor, care manifesta o sensibilitate crescuta la aceasta substanta.

poate afecta dezvoltarea creierului, a prostatei la fetus si a personalitatii copilului. In engleza termenul folosit este „gender bender”, ceea ce s-ar putea traduce prin diluarea diferentelor intre baieti si fete, mai ales la nivel comportamental.

– numeroase studii au facut legatura intre expunerea la BPA si obezitate, mai ales daca mama ingereaza aceasta substanta in timpul sarcinii. De asemena a fost evidentiata o legatura intre consumul prenatal de BPA si dezvoltarea cancerului mamar mai tarziu in viata.

– expunerea prenatala la BPA in doze de numai 2 μg/kg a avut ca efect o greutate mai mare a prostatei la adulti, ceea ce poate sugera modificari ale functiei acesteia, potential cauzatoare de cancer de prostata.

Toate studiile facute de agentiile de reglementare asupra dozelor maxime de expunere la aceste substante au fost facute pe termene limitate si expunere monosursa (pe perioada studiului a existat expunere la substanta doar dintr-o singura sursa), neluandu-se in calcul ca aproape toate substantele toxice la care industria a expus omul au efect cumulativ in corp, se aduna in zeci de ani si sunt majoritatea transmise mai departe la copii, care la randul lor adauga de-a lungul vietii o si mai mare concentrare din aceste substante.

Aceasta bresa in logica de reglementare plus o industrie de peste 6 miliarde de dolari au facut ca substanta sa fie in continuare existenta in biberoane, cutiile de metal cu formule pentru copii, conserve, doze de tot felul (bere,suc, energizante), pe suprafata interioara a capacelor borcanelor si sticlelor, etc . Lupta cu avocatii angajati de industria alimentara si a plasticurilor nu a putut fi castigata si doar dupa ce s-a ajuns la o masa critica in randul populatiei, care a inceput sa faca presiuni, multe companii au recurs voluntar la eliminarea BPA din produsele lor si ulterior s-au luat si decizii la nivel politic de interzicere a acestei substante.

Decizii politice pentru interzicerea BPA (total sau partial- in produsele pentru copii sub 3 ani, produsele sportive, etc) s-au luat in multe state din SUA, Canada, iar in Europa exista initiative de interzicere a acestei substante in parlamentul Francez si cel al Marii Britanii.

Desi deciziile cele mai importante sunt cele politice, multe companii si lanturi de supermarketuri au facut deja pasi importanti de a nu mai vinde produse pentru copii continand BPA si ofera alternative.

http://en.wikipedia.org/wiki/Bisphenol_A

http://www.ewg.org/chemindex/chemicals/bisphenolA

Anunțuri
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: