Prima pagină > mediu, sanatate, substante periculoase > Laboratorul de acasa …

Laboratorul de acasa …

Agent de decontaminare -jucarie- din filmul Monsters Inc, la care am adaugat semnul de bio-hazard, facand referire la calitatea aerului din interiorul locuintelor

Calitatea aerului din cele mai multe locuinte ar merita "stampila" de bio-hazard din imagine si multi si-ar dori o armata de mici agenti care sa decontamineze casa

Poate copiii nu ar mai trebui sa se duca la scoala pentru lectiile de chimie. Poate ar trebui sa aibe cate un agent de decontaminare, cum am vazut cu totii in filmul Monsters Inc, pentru fiecare poluant pe care il identifica in casa unde locuieste. Cred ca s-ar aduna o mica armata, o colectie cu care s-ar mandri fiecare copil.

Nu este insa un motiv de mandrie pentru parinti. Poluarea din interiorul locuintelor este un pericol real pentru locuitorii acestora si poate depasi de multe ori nivelul de poluare al aerului din afara cladirii (pana la 10 ori nivelul poluarii de afara).

Locuintele noi sunt mult mai poluate decat cele vechi datorita substantelor toxice denumite Compusi Organici Volatili, care nu au avut timp sa emane din diverse produse. Desi aceste substante toxice emana de-a lungul intregii durate de viata a produselor totusi o mare parte emana in primele luni de la fabricarea/reconditionarea acestora.

Alaturi de compusii organici volatili, intr-o locuinta se regasesc praful, mucegaiurile, acarienii, polenul, radonul (un gaz radioactiv prezent in structura geologica in multe zone dar si in anumite tipuri de blaturi de bucatarie cum ar fi granitul), plumbul.

Substantele de provenienta petrochimica aduc un bagaj deosebit de bogat de compusi toxici care emana in permanenta in aerul din jurul lor si ar fi dificil numai de amintit intreaga lista mai ales din motive de spatiu. Voi aminti numai poliuretanul (in saltele), formaldehida -un cunoscut cancerigen-(in mobila din pal, vopsele, lacuri, rasini,etc), dioxina -cancerigen demonstrat-, PCB (polychlorinated biphenyl) si  PBB (polybrominated biphenyl) toate folosite mai ales in fabricarea mobilei din pal si a altor elemente de interior, compusii brominati de ignifugare folositi in toate produsele de provenienta petrochimica pentru a impiedica arderea violenta a acestora in caz de incendiu (in cablurile electrice, carcasele din plastic ale electronicelor, etc) si lista poate continua.

Ca solutii pentru un mediu interior sanatos se pot deosebi doua variante:

  • prima ar fi de prevenire a acestor poluanti prin decizii de cumparare bazate pe informatii exacte privind produsele respective, iar
  • a doua varianta ar fi de „tratare” a unei situatii „mostenite”, caz in care se va lua in calcul ventilarea eficienta, aparate electrice pentru anihilarea compusilor organici volatili, instalatii de aer conditionat cu filtre HEPA si functie de dezumidificare, aspiratoare cu filtre HEPA , filtre de aer, pozitionarea produselor de provenienta petrochimica in zone fara iluminare directa de la soare, pastrarea unei temperaturi nu foarte ridicate (care ar stimula emanatiile de compusi organici volatili), cu exceptia situatiei in care se doreste expres acest lucru, blocarea substantelor toxice in substrat prin aplicarea de pelicule speciale pe mobila, podele, pereti, si asa mai departe.

Desi la prima vedere pare scump sa ne orientam catre achizitionarea de produse ecologice, netoxice, naturale, daca ne gandim la toate cheltuielile pe care le presupune „tratamentul” unei locuinte bolnave pentru a ne asigura acelasi mediu sanatos, diferentele se dilueaza si este foarte probabil sa ne coste chiar mai putin.

Cum niciodata lucrurile nu sunt albe sau negre, cea mai probabila situatie este cea in care deja avem o sumedenie de produse nesanatoase la care, acum ca stim despre ele, vom adauga cu timpul produse din cealalta tabara, ecologice, sanatoase, inlocuindu-le treptat. Daca banii nu sunt o problema ideal ar fi sa scapati de cat mai multe lucruri toxice si sa le inlocuiti cu variante „verzi”, avand insa grija si de mediu prin plasarea acestora in centre de reciclare corespunzatoare, altfel ele ajung pana la urma inpoi la noi prin apa potabila, legume, fructe, carne, etc (la noi in tara sunt cam rare dar cu timpul vor aparea si cel mai probabil reciclarea va fi obligatorie in urmatorii ani).

In articolele viitoare voi adauga cate un mic „agent de decontaminare” la o sumedenie de produse de uz casnic si voi discuta variante prietenoase cu mediul.

Link util: howstuffworks.com

Anunțuri
  1. Iunie 10, 2010 la 4:22 am

    VERRY INTERESTING !

    LUMEA A UITAT DE UNDE A PLECAT SI CUM SE TRAIA ODATA .

  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: