Prima pagină > mediu, produse eco, sanatate, substante periculoase > De ce ar trebui sa cumperi doar mobila din sticla si metal?

De ce ar trebui sa cumperi doar mobila din sticla si metal?

Mobilier din sticla, metal si ciment pentru a evita emanatiile toxice din mobila din PAL

Mobilier din sticla, metal si ciment pentru a evita emanatiile toxice de formaldehida din mobila din PAL

Poate crezi ca motivul este legat de moda sau de pasiunea pentru SF dar te asigur ca nu e cazul. Motivul adevarat este calitatea aerului dintr-o locuinta „imbracata” in ultimele creatii din mobila din PAL. Arata bine, are forme cu multe unghiuri drepte, design minimalist, ofera posibilitati creative impresionante, nu lucreaza in timp (precum lemnul masiv) DAR, si acest „dar” isi merita pe deplin majusculele, este o sursa continua de poluanti care te intoxica zi de zi, in fiecare zi, atata timp cat tii aceasta mobila in casa ta.

Daca esti interesat de ecologie si de protectia mediului si ai citit in ultimul an stiri din Romania, cu siguranta ai auzit de imensul scandal legat de fabrica de formaldehida din Sebes, jud. Brasov, a austriecilor de la Kronospan, extinsa in mod ilegal pentru a i se mari capacitatea de productie. Formaldehida este o substanta cancerigena cu risc ridicat, esentiala in producerea rasinii cu care se lipeste rumegusul pentru a „turna” placi de PAL, care urmeaza apoi sa fie „infrumusetate” cu furnir natural, pentru aspect. Aceasta formaldehida va emana din placile de pal de-a lungul intregii vieti a produsului si efectul ei in corpul uman este cumulativ si nu se observa imediat. Persoanele sensibile la diverse chimicale vor simti „pericolul” imediat ce au intrat in casa.

In timp ce toate tarile civilizate din lume se conformeaza presiunii publice de a inaspri legile si in timp ce toate companiile se straduiesc sa produca ecologic, fara urmari asupra mediului dar si cu grija fata de efectele produsului respectiv asupra sanatatii clientilor, in Romania nu am auzit de nici o initiativa de a produce PAL si alte placi aglomerate folosind rasini mai putin toxice decat cele bazate pe formaldehida, cu atat mai putin de cele bazate pe rasini naturale sau produse din materiale naturale si nu din produse petrochimice.

Resursele pe care le-am gasit cautand pe internet sunt in general din SUA, in Europa sunt prea putine companii printre rezultatele google in limba engleza. Sunt convins ca in Germania sau Franta – doua dintre tarile in care se inoveaza cel mai mult in Europa – se pot gasi astfel de produse in aceeasi masura in care se gasesc peste ocean dar, din pacate, engleza este singura la care ma pricep.

Datorita acestui impediment nu gasesc practica optiunea de a importa din SUA aceste materiale, care, chiar daca mi-as permite costul transportului, ar avea o amprenta de carbon – datorata emisiilor poluante ale vaselor transoceanice – care ar anula toate beneficiile ecologice ale produsului.

Prin urmare, pentru a-si proteja familia de poluantii toxici sau cancerigeni din PAL dar si de celelalte substante cu care se trateaza mobila pentru a ajunge in casele oamenilor (cleiul cu care se lipeste furnirul, chimicale care opresc lemnul sa arda in caz de incendiu, vopselele cu care sunt tratate anumite module din corpul de mobila, etc), clientul este obligat sa renunte la ideea de a avea in casa mobila din PAL sau sa continue sa-si intoxice familia.

Care ar fi alternativele? Una ar fi lemnul masiv, care este foarte scump si care este si el tratat la randul lui cu lacuri si baituri bazate pe produse petrochimice, care emana compusi organici volatili la fel de periculosi, desi in cantitati mult mai mici decat in cazul mobilei din PAL.

Varianta a doua este mobila modulara din metal si sticla, doua materiale care, desi destul de poluante in procesul de fabricatie, sunt sigure din punct de vedere al efectului asupra sanatatii oamenilor a produsului finit. Sticla este unul dintre cele mai stabile si inerte materiale existente, iar metalul acoperit cu un strat de protectie prin vopsire cu pulbere in camp electrostatic este foarte stabil si are un aspect placut. Mai mult, procesul de vopsire a metalului este considerat ecologic, nu pentru ca nu ar folosi anumite substante de natura petrochimica, ci pentru ca in procesul de vopsire nu sunt implicati solventi (sursa de compusi organici volatili, daunatori sanatatii si mediului). Voi vorbi despre acest tip de vopsire intr-un alt articol.

Desi este destul de greu de obtinut un design in intregime din materiale sigure pentru sanatate, o combinatie de corpuri de mobilier din lemn masiv facut la comanda si tratat cu baituri si lacuri ecologice (care se gasesc in comert sau pot fi importate/comandate din afara), metal si sticla, date pe mana unui designer priceput pot face orice apartament o opera de arta.

Alte materiale pe care le puteti considera pentru o locuinta eco sunt placile de ceramica si cimentul. Nici una nu este vreun exemplu in protectia mediului daca este sa consideram procesul de fabricatie, care in cazul cimentului este foarte poluant, dar care cel putin nu afecteaza sanatatea daca este folosit in casele noastre. In SUA mai ales, dar consider ca si in Europa, se „poarta” blaturile de bucatarie din ciment, dar sunt si alte corpuri de mibilier care au componente din ciment, am vazut chiar lampi fabricate din acest material foarte usor de turnat in orice forma imaginabila.

Mai jos adaug cateva imagini care vor exemplifica o mare parte din ceea ca am povestit pana acum. Astept intrebarile si/sau comentariile voastre.

Mobila de bucatrie din metal si cimentMobilier din metal, sticla, ciment, ca solutie pentru a evita mobila toxica din PAL

Mobilier din aluminiu, modern si non-toxic

Transmite mai departe:

Add to FacebookAdd to DiggAdd to Del.icio.usAdd to StumbleuponAdd to RedditAdd to BlinklistAdd to TwitterAdd to TechnoratiAdd to Yahoo BuzzAdd to Newsvine

Anunțuri
 1. Septembrie 23, 2010 la 6:30 pm

  Eu aproape toata mobila din casa o am de lemn, nu imi place metalul

  • Septembrie 24, 2010 la 2:03 pm

   E adevarat ca lemnul e mult mai „cald”, iar metalul este un material mare consumator de energie, dar pana la urma sanatatea primeaza, apoi vine ecologia si in acest caz decat mobila din placi aglomerate (mdf, pal, chiar si placaj) mai bine metal acoperit cu vopsea pulbere sau sticla. Pana vor aparea la noi producatori de pal, placaj sau alte materiale compozite cu substrat lemnos care sa nu contina rasini pe baza de formaldehida va mai curge multa apa pe Dunare.

   • rica ardealeanu
    Noiembrie 24, 2013 la 4:28 pm

    Deja exista. La zarnesti, brasov e singura fabrica din romania si estul europei care produce mobilier care nu contine nici un element toxic. Produc in general blaturi si lavoare din sticla pt bai, blaturi de bucatarie din ciment ecologic(apa si pamant) si tot felul de mobilier de foarte buna calitate.

 2. Noiembrie 20, 2010 la 9:28 am

  Chiar imi place

 3. Ianuarie 17, 2011 la 10:06 pm

  Nu vreau sa fiu prea carcotas dar nu vad nici o mentiune pe site care sa demonstreze dedicatia pentru un mediu mai putin toxic 🙂 .
  Pe la Americani deja exista un nume pentru asta: greenwashing.

  Mai multe fapte dragilor…si spor la vanzari 😉
  ____________________________________________________
  http://en.wikipedia.org/wiki/Greenwashing
  Greenwashing (a portmanteau of „green” and „whitewash”) is a term describing the deceptive use of green PR or green marketing in order to promote a misleading perception that a company’s policies or products (such as goods or services) are environmentally friendly.

 1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: