Prima pagină > produse eco, sanatate, substante periculoase > Stai in casa si simti ca te strang peretii?

Stai in casa si simti ca te strang peretii?

sugestie privind compusii organici volatili dintr-o incapere

Compusi Organici Volatili dar si alti poluanti invizibili iti afecteaza in permanent sanatatea: cum sa-ti construiesti un cuib sanatos

S-ar putea sa nu fie numai din cauza plictiselii. Peretii ocupa cea mai mare suprafata din casa ta si calitatea lor iti afecteaza intr-un mod direct calitatea vietii. Vopseaua cu care ti-ai colorat atmosfera, gradul de permeabilitate a zugravelii, izolatia peretilor, mucegaiurile, condensul sunt factori de luat in seama atunci cand renovezi sau decizi cum sa-ti amenajezi noua locuinta.

Constructiile moderne au facut din start peretii foarte putin permeabili iar vopselele moderne (lavabile, cu teflon, etc) sunt in general si ele impermeabile. De aceea o izolatie buna a peretilor este absolut necesara, altfel vaporii de apa din casa vor condensa pe peretele rece ceea ce va favoriza aparitia mucegaiurilor. Daca izolatia nu este bine facuta veti observa pe la colturi in balcon sau in camere aparitia unor pete de culoare verde/neagra care sunt de fapt mucegaiuri.

Sa presupunem ca ati facut tot ce v-a stat in putinta pentru a avea o izolatie facuta bine pe exterior si urmeaza sa decideti ce tip de glet si vopsea veti folosi pentru interior. Aici intervine problema cea mare si putini oameni sunt familiarizati cu toxicitatea acestor materiale.

Gleturile sunt fie pe baza de ghips, var sau ciment, care este „imbogatit cu aditivi speciali si plastifianti care ii confera o buna lucrabilitate in timp.” (de pe siteul APLA). Problema cea mare sunt aditivii speciali si plastifiantii care intr-o majoritate covarsitoare sunt toxici si pot contine formaldehida, cancerigen recunoscut la nivel mondial (plastifiantii pe wikipedia). Nu ma pot exprima devreme ce nu stiu compozitia exacta a fiecarei marci de glet dar ar fi bine sa intrebati firma producatoare cu privire la componentele care pot fi toxice (daca sunt doar re-distribuitori sigur nu vor sti sa raspunda).

Vopselele au in componenta 3 elemente: pigmentul cu rol decorativ, adezivul cu rol in mentinerea pigmentului pe suprafata vopsita si solventul, cu rol in mentinerea in stare lichida a suspensiei.

Toate acestea pot fi produse sintetice cu diferite grade de toxicitate si pot emana de pe pereti in aerul interior multi ani pana toate componentele volatile se vor fi epuizat (vopsele pe wikipedia). Este vorba de „celebrele”, printre ecologisti dar tot mai des si pentru publicul larg, VOC-uri prescurtarea anglofona de la Compusi Organici Volatili.

Se pot scrie carti intregi despre VOC si internetul este plin de informatii privind toxicitatea lor si cat sunt de periculosi pentru sanatate, de aceea nu voi intra in amanunte in acest articol ci mai degraba voi descrie cateva metode de a crea un interior sanatos pentru casele voastre.

Pornim de la prima problema intalnita in drumul nostru catre un perete care sa ofere un mediu sanatos: gletul (tencuiala). Gleturi ecologice exista mai ales pe la americani dar pot gresi -cei care pot citi in germana, franceza, etc pot sa ma completeze, as fi chiar bucuros sa pot oferi pe ecoro informatii din piata europeana. (UPDATE: Beeks din Germania produce vopsele naturale, baituri, gleturi)

Acolo unde nu se gaseste asa ceva, o solutie ar fi o pelicula impermeabila de etansare, care sa nu lase toxinele din plastifianti si aditivi sa patrunda prin vopsea in casa. O alta alternative sunt vopselele care au in componenta un astfel de produs. Ambele exemple pe care le pot da sunt tot de la americani, dar daca cititi ce scrie pe-acolo va veti face o imagine mai buna si veti putea identifica mai usor un astfel de produs de pe piata europeana.

O varianta complet ecologica, naturala, este folosirea serlacului natural in solutie de alcool denaturat. Desi alcoolul  emana compusi organici volatili, acestia nu sunt dintre cei sintetici, de mare toxicitate, ci sunt de provenienta naturala, aerisirea incaperii rezolvand rapid problema.

Serlacul este un produs natural creat de o insecta originara in India si Tailanda, care are capacitatea de amorsare, izolare a mirosurilor in substrat sau creare a unui strat impermeabil si lucios pe diverse suprafete (in general lemn, dar prinde foarte bine si pe metal, vopsea lavabila, etc). Faptul ca izoleaza mirosurile si emanatiile de compusi organici volatili din vopselele deja existente pe pereti, plus mirosul de nicotina atat de greu de inlaturat si care face ca cele mai multe vopsele uzuale sa nici nu adere bine la perete face din serlacul natural un candidat perfect pentru orice casa „sanatoasa”.

Dupa ce un izolator in substrat (pelicula acoperitoare, impermeabila) a fost aplicat peste glet sau peste vopseaua existenta urmeaza partea cea mai interesanta si care da viata unui interior: vopsirea peretilor.

Vopselele ecologice, fara toxine, sunt de doua feluri: vopsele naturale si vopsele cu un continut zero de compusi organici volatili. Cele cu un continut scazut de compusi organici volatili nu sunt recomandate pentru ca inca au in compozitie aceste substante toxice dar si pentru ca se bazeaza pe reglementari invechite si aprobate dupa teste limitate atat ca timp cat si complexitate.

Beneficiile vopselelor ecologice sunt numeroase:

  • sanatate: de reducerea toxinelor introduse in organism beneficiaza toata lumea, dar mai ales cei alergici sau cu sensibilitate la substante toxice de diverse feluri, sensibilitate care este una dobandita si care se manifesta tot mai acut odata cu expunerea indelungata;
  • mediu inconjurator: mult mai putine substante toxice ajung in natura, in apa potabila sau in aer, astfel ca tot noi beneficiem de fructe, legume, carne  si apa mai sanatoasa dar si de un aer curat si stratul de ozon care ne apara de radiatiile cosmice;
  • performanta: vopselele ecologice au proprietati dintre cele mai bune in materie de acoperire, rezistenta si ascunderea defectelor existente;
  • pe baza de apa, ceea ce confera peretilor calitatea de a putea fi curatati cu apa calduta si sapun (bineinteles din cel natural);
  • minimum sau zero emanatii: vopselele naturale nu au miros sau au un miros greu perceptibil in timpul aplicarii, care dispare complet odata ce vopseaua s-a uscat. Nu emana substante toxice, greu mirositoare astfel incat spatiile vopsite proaspat se pot ocupa relativ repede.

Vopselele naturale sunt fie din surse vegetale, fabricate din componente naturale in stare bruta, cum ar fi apa, latex natural, uleiuri si rasini din plante, pigmenti din plante si uleiuri esentiale fie din surse minerale cum ar fi silicatul de potasiu sau silicatul de sodiu la care se adauga pigmenti minerali avand ca surse argila, creta sau talcul, fie din surse animale, cum ar fi laptele sau cazeina din lapte. Vopselele naturale pe baza de ulei emana cantitati mici de compusi organici volatili prezenti in stare naturala si au un miros placut de citrice sau de uleiuri esentiale.

In Europa, dintre cele mai recunoscute marci de vopsele naturale fac parte Nutshell Natural Paints (Marea Britanie), earthBorn Paints (Marea Britanie), Holkham Linseed Paint (Marea Britanie/Suedia), AURO (Germania), Biofa (Germania), Livos (Germania), Aglaia Naturfarben (Germania), Kreidezeit Naturfarben (Germania), Spring Color (Italia), Naturam Natuurverf (Belgia).

Pe piata romaneasca tot ce am putut sa gasesc este filiala romaneasca a Kreidezeit Naturfarben naturalpaint.ro, care ofera un subset destul de restrans din intreaga gama a produselor companiei germane. Inca din 2008 am vazut stiri ca vor aduce OSB fara formaldehida fenolica, tipul de OSB care exista din plin pe piata romaneasca si care este excesiv de toxic, amanand formaldehida in cantitati prea mari pentru a fi introdus in casa oricarui cetatean responsabil.

Vopselele cu zero compusi organici volatili nu se axeaza pe produse naturale ci in general au la baza produse sintetice, de cele mai multe ori de natura petrochimica (pe baza de petrol), nu au ca scop decat atingerea unor standarde in materie de toxicitate care sa le faca foarte putin sau deloc periculoase pentru om. Nu iau in calcul efectele nocive pe care extractia petrolului le are asupra mediului ambiant sau procesele de eliminare a deseurilor dupa lucrari, etc. Probabil sunt multe firme care produc asemenea vopsele si este foarte bine sa considerati o astfel de alternativa in detrimentul celor care va afecteaza sanatatea si cel mai probabil le veti putea identifica in magazine dupa etichete sau intreband reprezentantii companiei.

Eu personal nu sustin aceste produse tocmai pentru simplul motiv ca iau in calcul doar o singura fata a monedei (toxicitate pentru oameni si mediu) dar nu iau in considerare efectele extractiei petrolului, deseurile rezultate in urma sintetizarii pe cale chimica a componentelor vopselei s.a.m.d. .

Sper ca prezentul articol sa fi facut putina lumina in intunericul ecosferei internetului romanesc si daca aveti sugestii, intrebari sau comentarii va rog sa le postati in sectiunea respectiva.